Çikolata Kisti Ameliyatı

Çikolata kistleri daha çok endometrium’un yumurtalıklara yerleşmesi ile meydana gelir. Bu rahatsızlık bayanlarda birçok probleme neden olur bu nedenle erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Üreme çağındaki bayanlar her ay düzenli bir şekilde adet kanaması yaşarlar. Bu adet kanamaları sırasında rahimi saran endometrium dışarı atılır. Fakat yumurtalıklar, rahim üzeri, karın iç zarı gibi alanlara yerleşen çikolata kistleri içe doğru kanamalara sebebiyet verdiği gibi adet kanamalarına benzeyen taklit kanamalar şeklinde de görülebilir. Bu kanamalar daha çok kahverengi kan şeklinde gelir. Bu kahverengi kanın sıvısı çikolataya benzetildiği için bu kistlere çikolata kisti denir. Çikolata kisti ameliyatı hastalığın derecesine göre karar verilen bir tedavi yöntemidir. Uzmanlar çikolata kistlerini evrelere ayırırlar. 1 ve 2. Evredeki kistler daha küçükler ve ağrı şiddetleri düşüktür. 3. Ve 4. Evredeki kistler regl döneminde bayanların korkulu rüyası haline geliyor ve bu süreç oldukça ağrılı geçiyor. Ayrıca bu evredeki kistler cinsel ilişki sırasında ağrılara da neden oluyor.

f:id:hastayatagi:20200604034430j:plain

Prof. Dr. Gamze Sinem Çağlar

Kapalı Ameliyat Yöntemi

Kapalı yapılan çikolata kistleri ameliyatları hastalar açısından daha uygun bir seçenektir. Çünkü kapalı ameliyat sonrasında hastaların iyileşme hızları yüksek olduğu gibi günlük hayatlarına daha kısa sürede geçerler.  Çikolata kisti ameliyatı sırasında laparoskopinin tercih edilmesinin sebebi ise bu ameliyat sırasında 1 cm’lik kesik atılarak bu kesikten kistlerin olduğu alana ilerlemeye çalışılır. Kistlerin olduğu bölgede kistlerin içlerinde meydana gelen sıvılar tamamen boşaltılarak kistlerin içleri temizlenir. Son derece sağlıklı bir yöntem olan kapalı ameliyat hastanın sağlığına kısa sürede kavuşması açısından büyük öneme sahiptir.

Açık Ameliyat

Açık ameliyat yani laporatomi biraz daha zorlu geçen bir ameliyattır. Bu ameliyat sonrasında hastaların iyileşmeleri ve rutin hayatlarına dönmeleri zaman alabilir. Açık ameliyatlar sırasında kistlerin içerisine ve kistlerin yumurtalıklarda meydana getirdiği tüm yapışıklıklar daha kolay bir şekilde temizlenir. Bu ameliyat sırasında kesi bölgesinin sürekli temiz tutulması ve enfeksiyon kapmaması gerekir. Yara yerlerine sürekli pansuman yapılarak mikrop kapması engellenir. Çikolata kisti ameliyatı için tercih edilen ameliyat sonrasında hastalar belli bir zamandan sonra kendilerini daha iyi hissedeceklerdir.

Çikolata Kistleri İçin Ameliyat Kesin Çözüm Mü?

Çikolata kisti ameliyatı öncesinde bazı tanı ve değerlendireler yapılır. Bu tanılar sırasında kistlerin boyutları anlaşılmaya çalışılır. Eğer yapılan incelemeler sonucunda kistlerin boyutları 4cm altında ise ameliyattan önce ilaç tedavisi uygulamasına geçilir. Eğer ilaç tedavisinde verimli bir sonuç alınamadığı takdirde ameliyata karar verilir. Zaten belli bir büyüklüğün üzerinde olan kistlerin tamamen temizlenmesi için ameliyat en iyi çözüm yoludur. Ameliyat bazen kesin bir çözüm sağlarken kimi zamanda çikolata kistleri yeniden tekrarlayabiliyor. Sürekli yenilenen çikolata kistleri sorununu tamamen ortadan kaldırmak için rahim ve yumurtalıkların alınması gibi durumlar söz konusu olabilir.

Tedavisi Yapılmayan Çikolata Kistleri Hangi Sorunlara Yol Açar

Çikolata kisti taşıyan bayanların birçoğu sancılı adet dönemleri ve cinsel ilişki sırasında sürekli ağrı hissederler. Çikolata kistlerine zamanında müdahale edilmediği takdirde büyüyen bu kistlerin kadınların doğurganlık özelliklerini de olumsuz manada etkiler. Bu hastalık herhangi bir şikâyet ile gidilen doktor kontrolleri sırasında öğrenilebildiği gibi çocuk sahibi olmak için tıbbı yardıma gidilen süreçlerde de öğrenilebilir. Çikolata kistleri tedavi edilmediği takdirde çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Çünkü ilerleyen süreçlerde yumurtalıklar kaybedilebilir ve kısırlık meydana gelir. Bu sebeple şüphe duyulan durumlarda muhakkak zaman kaybetmeden doktor kontrolüne gitmek gerekir. https://www.drgamzecaglar.com/endometriozis/ adresinden bilgi alabilirsiniz.